Tervetuloa viettämään Viro-päivää! Teemapäivän esitelmät johdattavat vanhaan ja uuteen kirjallisuuteen, Viroon liittyviin museoesineisiin sekä Viron ja Suomen arkkitehtuurin yhtäläisyyksiin ja eroihin.Koko iltapäivä Viro-teemaisia luentoja! Tervetuloa! Luennot alkavat klo 12, klo 13, klo 14 ja klo 15.
*** 

klo 12.00 Aino Kallas -tunti.

Aino Kallas Turun pääkirjastossa: Varsinais-Suomen Viro-keskus ja Aino Kallas Seura järjestävät Aino Kallaksesta ajankohtaisen
tilaisuuden.
Ohjelma 
12.00 - 12.15 Maarit Leskelä-Kärki: Aino Kallas 140!
12.15 – 12.45 Silja Vuorikuru: Aino Kallas tuoreen elämäkerran valossa 
12.45 – 13.00 Hilkka Oksama-Valtonen: Aino Kallaksen jalanjäljillä 

Puhujat:
Maarit Leskelä-Kärki, FT, dosentti, yliopistonlehtori,
Turun yliopiston kulttuurihistoria; Aino Kallas Seuran puheenjohtaja; tietokirjailija.
Silja Vuorikuru, FT, Aino Kallas Maailman sydämessä –elämäkerran kirjoittaja; tutkija. Helsinki.
Hilkka Oksama-Valtonen, FM; äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori
Turku; Aino Kallas Seuran puheenjohtaja; Krohn-sukuseuran hallituksen jäsen; Volter Kilpi Kustavissa –kirjallisuusviikon hallituksen jäsen.


Aino Kallas (1878-1956) syntyi suomalaisen älymystöön kuuluvaan Krohnin perheeseen Kiiskilässä. Kallas oli suomalainen runoilija, proosa- ja näytelmäkirjailija, mutta Virossa häntä pidetään virolaisena kirjailijana. Kallas vietti lapsuusvuodet sekä Helsingissä että perheen kesäpaikassa Kiiskilän sukukartanossa, Viipurinlahden rannalla. Aino, o.s. Krohn, avioitui vuonna 1900 virolaisen kielen- ja kansanrunoudentutkija Oskar Kallaksen kanssa. Aluksi Kallakset asuivat Petarissa mutta muuttivat Tarttoon jo 1904. Kun Neuvostoliitto valloitti Viron 1944 he lähtivät maanpakoon Ruotsiin. Oskar Kallas kuoli Tukholmassa pari vuotta myöhemmin. Aino Kallas palasi Helsinkiin 1953.

***

klo 13.00 Tarinoita Virosta.
Tietokirjailija Raimo Siltanen
Mitä tavallinen suomalainen tietää etelänaapuristaan Virosta? Tarinoita Virosta -kirjan tavoitteena on viedä lukija kliseiden taakse ja tutustuttaa Viron rankkaan historiaan, rikkaaseen kulttuuriin ja dynaamiseen nyky
yhteiskuntaan. Maan olemusta valotetaan niin henkilökuvien kuin omakohtaisten sattumusten kautta. Raimo Siltanen kertoo kirjanteosta, omista Viro-yhteyksistään ja tarinoista ja sattumuksista, joita hän on kerännyt vuosien varrella.

***

klo 14.00 "Viikon virolainen” – esineitä Turun museokeskuksen kokoelmista.
Turun museokeskuksen intendentti Petteri Järvi
Luennolla kerrotaan Turun museokeskuksen twiittaussarjasta Viikon virolainen. Museokeskus esitteli tammikuun alusta 2018 aina Viron itsenäisyyspäivään asti Twitter-tilillään joka perjantai yhden virolaisen esineen. Kaikki esineet olivat Museokeskuksen kokoelmista ja ne kertoivat myös Viron ja Suomen välisistä yhteyksistä. Kaikki valitut esineet löytyvä myös Finnasta, jonka kautta kuka tahansa voi tutustua Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistoihin. Twiittaussarja tehtiin yhteistyössä Varsinais-Suomen Viro-keskus ry:n kanssa, joka mm. vastasi esinetekstien kääntämisestä viroksi.

***

klo 15.00 "Viron arkkitehtuuria suomalaisesta näkökulmasta - puukaupungit, arkkitehtuuriyhteydet Suomen kanssa".
FM Mikko Laaksonen, Bryggman-instituutin asiamies ja tietokirjailija
Viron arkkitehtuurilla Tallinnassa, Tartossa ja Pärnussa on kiinnostavia yhtäläisyyksiä ja eroavuuksia Suomeen. Tallinnan ja Tarton puukaupunkialueet ovat arkkitehtonisesti kiinnostavia, mutta erilaisia kuin Suomen puutalot. 1900-luvun alussa muun muassa Armas Lindgren, Wivi Lönn ja Eliel Saarinen toteuttivat kiinnostavia rakennuksia Viroon. Klassismi ja funktionalismi vaikuttivat samanaikaisesti Suomessa ja Virossa, ja esimerkiksi Herbert Johansonin, Eugen Habermannin ja Olev Siinmaan arkkitehtuurissa on rinnakkaisuuksia Erik Bryggmanin kanssa. Hruštšovin aikana Viron arkkitehdeille sallittiin taas yhteydet Suomeen, ja suomalaisvaikutteisesta modernismista tuli virallista arkkitehtuuria. Suomalaiset arkkitehdit tukivat 1970-80-luvuilla Viron toisinajattelevia postmodernistisa arkkitehteja, nk. Tallinnan koulukuntaa.

***

Tapahtuman järjestävät Turun kaupunginkirjasto ja Varsinais-Suomen Viro-keskus Ry

 
Tavataan lauantaina pääkirjaston studiolla, studio on heti pääovien luona oikealla ennen palvelutiskiä (1.krs).
 
Tervetuloa!

 

Tapahtumia

joulukuu 2018
M T K T P L S
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6