Turun kaupungin monikulttuurisuusneuvoston jäsen Eva Finch piti tervehdyspuheen monikulttuurisessa itsenäisyyspäiväjuhlassa Turun konserttitalolla 2.12. 2018.

Hyvät juhlavieraat,

Minulla on suuri kunnia tervehtiä teitä Turun monikulttuurisuusneuvoston puolesta. Neuvosto tarkastelee asioita maahanmuuttajanäkökulmasta ja antaa lausuntoja maahanmuuttajia koskeviin asioihin. Meidän tavoitteenammeon myös edistää maahanmuuttajajärjestöjen välistä yhteistyötä ja vuoropuhelua sekä kannustaa maahanmuuttajia osallistumaan ja vaikuttamaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon.

Haluaisin painottaa, että yhdistystoiminta on tavattoman tärkeää maahanmuuttajayhteisöissä. Yksinäisyyden ja syrjäytymisen estäminen on se iso työ, mitä juuri yhdistykset ovat tekemässä. Uskon vakaasti, että kaupungin tuki sellaiselle toiminnalle on suoraan sanoen elintärkeää. 

Usein tuntuu, että suomalaisessa yhteiskunnassa nähdään maahanmuuttajissa ennen kaikkea heidän osaamisensapuutteita, heidän heikkouksiaanja tarpeitaan. Ongelmakeskeinen lähestymistapa on yleinen. Tulijoiden joukossa voi kuitenkin olla keitä tahansa. Esimerkiksiturkulaisissa yliopistoissa on monta ulkomailta Suomeen muuttanutta lehtoria, TYKS:sa maahanmuuttajalääkäreitä ja niin edelleen. Juurilta lähteminen on vaikeaa, mutta suurin osa tulijoista sopeutuu ja antaa oman panoksensa Suomen ja Turun kehitykseen. Turku ei ole koskaan ollut yhden kansan suljettu kaupunki, vaan se on kyllä aina ollut monikulttuurinen Turku. 

Haluaisin, että monikulttuurisuus-sanakin herättäisi laajemman mielikuvan. Pidettään silmät avoinna jalähestytään tätä käsitettä ennakkoluulottomasti. Silloin huomataan, että monikulttuurisuus koskee meitä kaikkia.

Viikko sitten olin ison yleisön joukossa Turun tuomiokirkossa, kuuntelemassa erään maahanmuuttajan säveltämää ja Varsinais-Suomen Viro-keskuksen tuottamaa oratoriota. Liput olivat loppuunmyytyjä, laulu kaikui jopa kolmella kielellä ja suosio oli valtava. Säveltäjä Urmas Sisask oli maahanmuuttaja Virosta ja asui Turussa viisi vuotta, hänen oratorionsa Dom olikin Turun kaupungin lahja 100-vuotialle Virolle. 

Suomessa asuvista ulkomaiden kansalaisista virolaiset muodostavat – ehkä monelle yllätykseksi – isoimman ryhmän. Kuitenkin ollaan monessa mielessä aika näkymätön maahanmuuttajaryhmä, virolaistenoletetaan pärjäävän hyvin, ymmärtävän kielen ja yleisesti sopeutuvan. Tämä on imartelevaa, vaikka tuottaakin silloin tällöin haasteita. 

Näihin aikoihin Virossa on tapana, että tontut, viroksi päkapikud, alkavat tuoda pieniä lahjoja. Jos päkapikk nyt sattuu kuulemaan minua, toivoisin häneltä rakkautta, suvaitsevuutta ja hyvää mieltä. 

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

 

Tapahtumia

kesäkuu 2019
M T K T P L S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30