Varsinais-Suomen Viro-keskus ry:n toimintakertomus vuodelta 2018

 

 

SISÄLLYS

 1. Yleistä

 2. Sääntömääräiset kokoukset

 3. Viro-keskuksen hallitus

 4. Toimitilat

 5. Toimihenkilöt

 6. Jäsenasiat

 7. Konttorin ja kunniakonsulaatin päivittäinen toiminta

 8. Tapahtumia

 9. Vierailijat Virosta

 10. Yhteistyö muiden yhteisöjen kanssa

 11. Yhteistyö Viron suurlähetystön kanssa

 12. Tiedotus

 13. Jaostot

 14. Oratorio Dom -sävelteos

 15. Yhteistyö SVYL:n kanssa

 16. Projektit

 17. Yhdistyksen talous

 18. Lopuksi

LIITE: tapahtumalistaus 2018

 

2018

1 YLEISTÄ

Säännöissä yhdistyksen toiminnan tarkoitus määritellään seuraavasti:

”Keskuksen tarkoituksena on edistää Varsinais-Suomen ja Viron yhteistyötä, lisätä Viro-tietoutta ja viron kielen tuntemusta Suomessa ja tukea jäsentensä keskinäistä yhteistyötä. Keskus vaalii ja kehittää erityisesti Turun, Tarton, Tallinnan ja Kuressaaren keskinäisiä yhteyksiä.

Keskus toimii Varsinais-Suomessa asuvien virolaisten yhdyssiteenä, tavoitteenaan lisätä sosiaalista hyvinvointia ja tukea kotoutumista. Keskus edistää virolaisen kulttuurin harrastusta sekä viron kielen säilyttämistä.”

Vuonna 2018 yhdistys on lisännyt Viro-tietoutta tarjoamalla kulttuuritapahtumia ja kielenopetusta sekä luentotilaisuuksia ajankohtaisista aiheista sekä harjoittamalla matkailuneuvontaa. Se on ollut kehittämässä ystävyyskaupunkitoimintaa sekä auttanut yhteisöjä ja yksittäisiä ihmisiä Viro-kontaktien löytämisessä. Viron 100-vuotisjuhlan vietto on näkynyt Viro-keskuksen toiminnassa koko vuoden ajan: tapahtumia on ollut erittäin runsaasti, ja ne ovat tavoittaneet laajan yleisön.

Toiminnan kohderyhmänä ovat olleet toisaalta suomalaiset Viron ystävät, toisaalta Turun seudulla asuvat virolaiset muuttajat, joita palvelee erityisesti yhdistyksen osana toimiva virolaisten klubi (Eestlaste Klubi). Virolaisten klubin aktiivinen toiminta on tuonut yhdistykseen vuoden aikana runsaasti uusia jäseniä. Keskus on tarjonnut työelämäneuvontaa, harjoittelupaikkoja virolaisille maahanmuuttajille sekä konsultointia aloittaville virolaisille yrittäjille. Yhdistys on myös tuottanut ja välittänyt käännös- ja tulkkauspalveluita.

 

Vuoden 2018 aikana yhdistyksen työ virolaisten parissa on ollut erittäin aktiivista, tässä merkittävänä tukena ovat olleet EU-rahoitteinen Varsin Hyvä ry:n Paikal-osahanke “Töissä tarvitaan taitoja” sekä STEA:n pienhanke, jonka avulla on pystytty järjestämään henkilökohtaista neuvontapalvelua.

Yhdistyksen talouden perusta on Turun kaupungin myöntämä perusavustus. Viro-keskuksella on konttori ja toimitila Vanhalla Suurtorilla. Tila toimii samalla Viron kunniakonsulaattina.

2. SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET

Sääntömääräinen kevätkokous pidettiin 27.3.2018 Kulttuurikeskus Manillan Köysisalissa. Läsnä oli 19 osanottajaa. Kokouksen jälkeen Kari J. Kettula kertoi Viro-tapahtumista Turun kansainvälisillä kirjamessuilla ja Harri Raitis kertoi kirjailija Jaan Krossin elämästä ja yhteyksistä Turkuun.

Sääntömääräinen syyskokous pidettiin 27.11.2018 samoin Kulttuurikeskus Manillan Köysisalissa. Läsnä oli 21 osanottajaa. Kokouksen jälkeen SVYL:n puheenjohtaja Grete Ahtola piti alustuksen Viro 100 -juhlavuoden vietosta Suomessa ja Virossa.

 

3. VIRO-KESKUKSEN HALLITUS

Keskuksen asioita on vuonna 2018 hoitanut syyskokouksen valitsema 14-jäseninen hallitus.

Hallituksen jäsenet 2018: Armas Lahoniitty (puheenjohtaja), Mari Jurtom (1. varapuheenjohtaja),

Harri Raitis (2. varapuheenjohtaja), Reino Lemmetyinen (sihteeri ja tositetarkastaja), Aila Grönholm (tiedotussihteeri), Mikko Sedig, Pekka Lehtinen, Imbi Kolkkanen, Pekka Heikkilä, Raimo Sulonen, Petri Uggeldahl, Juhani Koivuviita, Janar Kilp ja Kari J. Kettula

Taloudenhoitaja / Jäsenrekisterinhoitaja: Kirsi Äyräs

Kirjanpitäjä: Heivi Raudlam

Toiminnantarkastajat: Heimo Välimäki ja Kirsti Pakkala

Varatoiminnantarkastajat: Pekka Kanervisto ja Antti Valtanen

Hallitus kokoontui vuoden aikana 11 kertaa. Kokouksista kirjattiin yhteensä 249 pöytäkirjanpykälää.

Ülle Priks ja Mari Jurtom ovat edustaneet hallituksen kokouksissa virolaisten klubia. Yrityselämän asiantuntijat Asko Puikkonen sekä Ralf Hjorth ovat osallistuneet kokouksiin puhe- ja läsnäolo-oikeudella. Puhe- ja läsnäolo-oikeus on ollut myös toimistolla työharjoittelussa olevilla.

Valmisteleva toimikunta ”VALTO” on kokoontunut säännöllisesti noin viikkoa ennen hallituksen kokousta valmistelemaan esityslistaa ja keskustelemaan ajankohtaisista kysymyksistä. Valton työhön ovat osallistuneet vuonna 2018 Mari Jurtom, Kirsi Äyräs, Aila Grönholm, Juhani Koivuviita, Ülle Priks, Kari J. Kettula ja Reino Lemmetyinen.

Hallituksen päätöksellä luovutettiin vuonna 2018 yhdistyksen viirit: nro 24 Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänäselle, nro 25 Turun kansainvälisten asioiden päällikölle Mika Akkaselle, nro 26 Viron suurlähettiläälle Harri Tiidolle, nro 27 Antti Kirkkolalle ja nro 28 Reino Lemmetyiselle.

 

*****  ***** *****

Yhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja, kaupunkineuvos Armas Lahoniitty menehtyi vaikean sairauden murtamana 15.10.2018. Suru-uutinen kosketti laajasti turkulaisia, pidetty ja arvostettu entinen kaupunginjohtaja on poissa. Hän puhui aina hyvin avoimesti sairaudestaan, myös julkisuudessa, mutta viimeiset vaiheet etenivät nopeasti ja hänen laaja ystäväpiirinsä otti uutisen vastaan yllättyneenä ja järkyttyneenä. Vielä kesällä hän osallistui Viro-keskuksen toimintaan seuraten suurella mielenkiinnolla varsinkin seniorien Pärnu-Turku EU-hanketta. Samoin syyskuussa vietetyn Turun päivän Viro100-ohjelman suunnitteluun hän osallistui aktiivisesti raskaista syöpähoidoista huolimatta.

Muistokirjoitus Viro-keskuksen sivustolla:

https://www.facebook.com/notes/varsinais-suomen-viro-keskus-ry-viron-kunniakonsulaatti-turussa/armas-lahoniityn-muistolle/1931495213624460/

4. TOIMITILAT

Yhdistyksen toimitila, Viro-keskuksen konttori, sijaitsee osoitteessa Vanha Suurtori 3 (Brinkkalan talon piharakennuksen 2. kerroksessa). Se toimii kunniakonsulaattina ja Viron infopisteenä. Tilaa käytetään myös palavereihin, kurssien pitoon ja pienimuotoisiin yleisötilaisuuksiin. Toimistossa palvellaan yhdistyksen jäseniä ja Virosta kiinnostuneita yksityisiä asiakkaita, kuntia, yrityksiä ja järjestöjä. Tarjolla on matkailuesitteitä sekä ajankohtainen The Baltic Guide -lehti. Vuonna 2018 konttorilla on ollut runsaasti käyttöä myös kielikurssien tilana: parhaimmillaan kursseja on ollut jopa 4 iltana viikossa kello 17:n ja 21:n välillä.

Viro-keskuksen alakerrassa käytössämme oli vuonna 2018 Konsuligalleria, joka toimi keramiikkataiteilija Marje Õunapuun ja korutaiteilija Päivi Hautalan näyttely- ja koulutustilana. Siellä järjestettiin vuoden aikana useita keramiikkakursseja niin aikuisille kuin lapsillekin.

Keskiaikamarkkinoiden ja joulumarkkinoiden aikaan tiloja ovat hyödyntäneet virolaiset käsityöläiset. Samalla on esitelty markkinayleisölle yhdistyksen toimintaa Avoimet ovet -periaatteella.

 

5. TOIMIHENKILÖT

Yhdistyksen toiminnanjohtajana toimi vuonna 2018  filosofian maisteri Kirsi Äyräs. Toimistosihteerinä työskenteli Aljona Virolainen ja kulttuurituottajana Eva Finch.

Viro-keskus toimi vuonna 2018 tiiviissä yhteistyössä työvoimahallinnon sekä useiden oppilaitosten kanssa tarjoamalla harjoittelupaikan opiskelijoille sekä työharjoittelijoille.

Työharjoittelussa sekä oppilaitosten työssäoppimisjaksoilla työskentelivät vuoden 2018 aikana: Meeli Jürisson, Galina Nester, Marje Õunapuu, Maria Lindberg, Tene Ruubel, Tuuli Räli, Sanna Nissinen, Mira Kykkänen ja Linda Rosnell.

Lisäksi 2018 yhdistys työllisti kesätyöntekijöitä Tutustu työelämään ja tienaa -sopimuksella ja Turun kaupungin kesätyösetelien avulla (3 nuorta). Yhden kesätyöntekijän palkkaa tuki Turun seudun Osuuspankki, ja yhden nuoren työntekijän palkan osalta tukijana oli Profiam oy. Nuorten projektissa oli lisäksi mukana 2 vapaaehtoista, joten yhteensä nuoria oli kesätöissä 7. Heidän työtehtävänsä liittyivät lasten kesäleirin järjestelyihin ja yhdistyksen edustamiseen Keskiaikamarkkinoilla.

Dom-oratorion kantaesitys marraskuussa 2018 työllisti suuren joukon muusikoita. Viro-keskuksen palkkalistoilla oli esityksen valmistelun ja toteutuksen yhteydessä yhteensä 30 henkilöä.

 

6. JÄSENASIAT:

Yhdistyksen jäsenmäärä 31.12.2018 oli 482. Jäsenistä virolaisia oli 232.

 • Vuoden aikana liittyi 41 uutta jäsentä.

 • Vuoden aikana erosi 22 jäsentä.

Yhteisöjäsenet 2018: Raision kaupunki, Paimion kaupunki, Ruskon kunta, Kemiönsaaren kunta, Henrikin seurakunta, Turun työväenopisto, Auralan Setlementti ry, Erkki Saari oy, Abelita oy, Turun Tuglas-seura, Kiinteistötyöntekijät Turku ry, PAM osasto 069, Turun Autoalan työntekijät ry, Turun konservatorio / Turun konservatorion kannatusyhdistys ry, Katariinan koulu, Siirtolaisuusinstituutti.

7. KONTTORIN JA KUNNIAKONSULAATIN PÄIVITTÄINEN TOIMINTA

Toimistossa on asioinut vuoden aikana toimistoaikaan 1995 henkilöä (vrt. vuoden 2017 lukuun 1769), jotka jakautuvat kuukausittain seuraavasti: tammikuu 148 (92 vuonna 2017), helmikuu 191 (159), maaliskuu 171 (182), huhtikuu 170 (130), toukokuu 167 (138), kesäkuu 187 (201), heinäkuu 79 (129), elokuu 218 (227), syyskuu 211 (137), lokakuu 162 (136), marraskuu 196 (168), joulukuu 95 (70).

Tämän lisäksi toimistolla on vieraillut vuoden aikana useita tuhansia vierailijoita Vanhan suurtorin tapahtumien yhteydessä. Myös toimiston iltakäyttö on ollut aktiivista; kieliryhmät ovat kokoontuneet neljänä iltana viikossa säännöllisesti (kävijöinä keskimäärin 60 kurssilaista viikossa).

 

Kunniakonsulaatin palvelut:

Passeja luovutettiin vuoden aikana yhteensä 418 ja id-kortteja 407 (yht. 825, vrt. vuoden 2017 lukuun 686). Luovutukset jakautuivat kuukausittain seuraavasti: tammikuu 49 (32 vuonna 2017), helmikuu 32 (27), maaliskuu 40 (31), huhtikuu 39 /41, toukokuu 35 (35), kesäkuu 29 (30), heinäkuu 15 (20), elokuu 61 (64), syyskuu 26 (31), lokakuu 30 (38), marraskuu 28 (28), joulukuu 34 (30). Passien ja id-korttien luovutuksessa Varsinais-Suomen Viro-keskus oli jälleen aktiivisin Viron kunniakonsulaatti koko maailmassa.

Passien noudon yhteydessä kävijöille on kerrottu Viro-keskuksen ja virolaisten klubin toiminnasta. Kohtaamiset ovat olleet hyödyllisiä uusien yhteistyösuhteiden luomisen ja jäsenpohjan laajentamisen näkökulmasta.

 

8. TAPAHTUMIA

Toimintakertomuksen liitteenä on luettelo vuoden tapahtumista. Vuosi 2018 on ollut erittäin vilkas, Viro 100 -juhlavuosi on näkynyt merkittävästi yhdistyksen toiminnassa koko vuoden. Juhlavuoden tapahtumia suunniteltiin ja toteutettiin yhteistyössä Turun kaupungin edustajien kanssa, Viro 100 -työryhmään osallistuivat vapaa-aikatoimen ja kulttuuritoimen edustajat sekä kaupungin tiedotusosasto.

Seuraavassa joitakin poimintoja vuoden ohjelmasta:

Juhlavuosi käynnistyi Virolaisten tie Australiaan -näyttelyn avajaisilla Siirtolaisuusinstituutissa.

Vuoden ensimmäiset luennot olivat Markku Lehtosen luento aiheesta Viron kunnallisvaalit / kuntauudistus ja Tauno Piiroisen luento virolaiset exlibrikset.

Tammikuussa saimme kunnian vastaanottaa Ystävyysseurojen liitto ry:n (YSL) Vuoden ystävyysseurateko 2017 -palkinnon, joka myönnettiin virolaisten klubille. Voittaja julkistettiin 20.1.2018. matkailumessujen yhteydessä: Huomionosoituksen kävivät vastaanottamassa Kirsi Äyräs, Ülle Priks ja Aljona Virolainen.

Helmikuussa alkoivat Viro-tutuksi luentosarjan luennot. Mari Jurtomin ja Liis Viksin luennoilla Viro-keskuksessa oli suorastaan tungosta!

Viron itsenäisyyspäivän juhlaa vietettiin 17.2. Turun yliopiston Educariumissa. Viro100-juhla kokosi noin 250 kutsuvierasta. Juhlapuhujat olivat presidentti Tarja Halonen ja Viron pääministeri Jüri Ratas. Turun kaupunkia edusti kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen.

Viron tasavallan itsenäisyyspäivää 24.2. vietettiin näyttävästi Turussa: tunnelmaa loivat juhlaliputus, kirjastosillan juhlavalaistus ja kaupunginteatterin screenin videot. Virolaiset kokoontuivat Kirjastosillalle, ja yhteislaulukin kaikui.

Maaliskuun huipennus olivat Viguriväntin juhlat, joissa vierainamme Bonifatiuksen killan käsityöläiset, Viljannin nukketeatteri ja Tarton AHHAA. Lastentarhoille ja kouluille suunnatut näytökset Vimmassa varattiin viimeistä paikkaa myöten (yht. 200 katsojaa). Kysyntää lastenkulttuurille on kovasti.

Lauantaina 24.3. vietimme Viro-päivää pääkirjastolla. Tarjolla oli neljä korkeatasoista Viro-teemaista esitelmää.

Huhtikuussa vieraanamme oli Suurupin Meretule-kuoro, ja vietimme ohjelmallisen brunssin Kupittaan Paviljongissa.

Viro 100 -seminaari ja minimessut järjestettiin Turun kaupungin Puutarhakadun auditoriossa 12.4. Ohjelmassa oli Viro-matkailijan aamu, jonka otsikkoina olivat: “Tule kuulemaan 100 syytä matkustaa Viroon” sekä “Viron matkailun uudet tuulet tänä keväänä”. Iltapäivän Viro-tehopakettiin kuuluivat Viron talouden kuulumiset, maiden yhteistyö ja EU:n kuulumiset molemmin puolin lahtea otsikoilla “Miten menee, 100-vuotias?” sekä “Yrittäjyys Suomessa ja Virossa”.

27.4. koettiin Turussa jotakin huikeaa: Tallinnan kuorot toivat 200 laulajaa Turun tuomiokirkkoon. Kiertue kulki Turun kautta Tukholmaan ja Riikaan.

28.4. Aurajoen yöjuoksutapahtumassa Viron värit olivat mukana: Viro-keskus kokosi mukaan 30 juoksijan/kävelijän joukkueen. Ryhmän parhaat juoksijat hätyyttelivät kärkisijoja sekä naisten että miesten sarjoissa.

Toukokuussa saimme vieraita Järvamaalta, Väärikate ülikoolin ryhmässä oli mukana 70 matkalaista.

Kesäkuun kohokohtia olivat EU-tiedotushankkeen Pärnun matka, johon osallistui 60 henkeä Varsinais-Suomesta. Pärnussa tavattiin samankokoinen joukko virolaisia, ja keskustelu EU-teemoista oli vilkasta ja innostavaa.

Keskiajan markkinoilla Viro-keskus viljantilaisine  vieraineen astui muotinäytöksen lavalle. Mukana olivat myös nuoret kesätyöläiset. Näytös esitettiin kahteen kertaan Raatihuoneen juhlasalissa täydelle salille.

Heinäkuussa järjestimme päivystyspäivät kunniakonsulaatin toiminnassa, passeja jaettiin kolmena päivänä viikossa läpi heinäkuun.

Elokuussa Viro 100 -juhlan kunniaksi järjestettiin konsertti Eesti Helid Sibeliusmuseossa. Turun Taiteiden yössä Tene Ruubel esitti nukketeatteria sekä suomeksi että viroksi, ja Ülle Priksin keskiaikapukuja “tuuletetttiin” yleisön iloksi jokirannassa ja Vanhalla Suurtorilla. Kaarinan Puntarissa järjestetty matkanjärjestäjien aamu oli uusi mielenkiintoinen avaus, se ideoitiin yhdessä Sata syytä vierailla Virossa -kumppaneiden, Abelitan ja Vainion liikenteen, kanssa.

Syyskuussa perehdyttiin oopperaan tarttolaisten vieraiden avulla: vanemuisen oopperasolistit vierailivat Appi ooper -esityksensä kanssa. Pärnusta Turkuun saapui inkerinsuomalaisten kulttuuriseura, ja heidän esityksistään saatiin nauttia kaupungintalolla sekä kävelykadulla. Pärnun kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Hillar Talvik oli Turun päivän juhlapuhujana.

EU-tiedotushankkeessa oli pärnulaisten vastavierailun vuoro. Yhteiset keskustelut pidettiin Valtion virastotalolla, ja päivän päätteeksi kutsuimme vieraat tutustumaan Viro-keskukseen ja Turun tuomiokirkkoon (vastaanotto kunniakonsulaatissa: Keijo Virtanen ja Mari Jurtom, tuomiokirkossa oppaana Eva Finch).

Dom-oratorion harjoitukset käynnistyivät täydellä teholla. Kuorot kokoontuivat Tuomiokirkkoseurakunnan juhlasalissa, harjoituksia johti Anu Åberg ja Urmas Sisask saapui Tallinnasta osallistumaan.

Lokakuu alkoi Kirjamessujen merkeissä: vuonna 2018 teemamaana oli Viro. Dom-oratorion harjoitukset ja produktion valmistelu jatkuivat. Marraskuussa harjoitusten tahti sekä oratorion markkinointi tiivistyi. Kantaesitys 24.11. oli lopulta loppuunmyyty.

Joulukuun kohokohtia olivat markkinapäivät sekä konsuli Liina Viiesin vierailu. Pop up -konsulaatissa sai jättää passien ja id-korttien hakemuksia ja antaa hakemusta varten sormenjäljet.

 

9. VIERAILIJAT VIROSTA

Viro-keskuksen toimistossa vierailivat vuoden 2018 aikana seuraavat virolaiset ryhmät ja merkkihenkilöt: Pärnu väärikate ülikool, Järvamaa väärikate ülikool, Meretule-kuoro Suurupista, Vanemuisen oopperaryhmä, solistitMerle Jalakas ja Jaan Willem Sibul,Tallinnan kuorot, Inkerinsuomalaisten kulttuuriseura (Pärnu), Bonifatiuksen kilta, AHHAA Tarton tiedekeskus, Viljandi nukuteater (Altmar Looris & Co), Virolaiset yritykset kevään minimessuilla: Värska vesi, Semu tyrnituotteet, Viron kylpyläliitto, Herkku Perhe/Alis Co Estonia, Tarplani kaubanduse, Balsnack, Freezedry, Viron pääministeri Jüri Ratas, kehitysjohtaja (Tartu Smart City Lab sekä E-riik) Hannes Astok, Viljannin Bonifatiuksen killan johtaja Kätrin Hanschmidt, Euroopan virolaisten seurojen liiton pj Liia Urman, Kansanedustaja, Pro Patria instituutin johtaja Trivimi Velliste ja Anne Velliste, Itä-Virumaan matkailukoordinaattori Kadri Jalonen, Viron kylpyläliiton projektipäällikkö Aire Toffer, Pärnun kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Hillar Talvik.

 

10. YHTEISTYÖ MUIDEN YHTEISÖJEN KANSSA

Maakuntauudistus ja järjestötoiminnan kehittäminen Varsinais-Suomessa -järjestöfoorumiin osallistui 2018 Mari Jurtom.

Turun kaupungin monikulttuurisuusneuvoston jäsenenä vaikuttaa Eva Finch toimikaudella 2017–19.

Turun kaupungin kulttuuri, vapaa-aika ja tiedotus olivat Viro 100 -yhteistyökumppaneina.

Sondip ry:n kanssa tehtiin tiivistä yhteistyötä koko vuoden, samoin Yhdessä-yhdistyksen kanssa tehtiin tapahtumayhteistyötä.

Lost in Turku: Viro-keskus toimi yhtenä rastina kansainvälisten opiskelijoiden suunnistustapahtumassa.

Turun päivänä Viro-keskus esittäytyi Mahdollisuuksien tori -tapahtumassa. Nopsajalad esiintyivät.

Turun päivän pääjuhlassa esiintyivät vieraamme Pärnusta.

Turun kansainväliset kirjamessut Messukeskuksessa: Viro-osasto toteutettiin yhdessä SVYL:n, Tuglas-seuran, Viro- instituutin ja Viron suurlähetystön kanssa.

Turun Suurtorin Keskiaika on Viro-keskuksen perinteinen yhteistyökumppani. Keskiaikapukujen muotinäytös markkinoilla oli pitkälti Bonifatiuksen Killan (Viljanti) ja Ülle Priksin työtä.

100 – syytä vierailla Virossa -kampanjassa partnereina olivat Abelita, Accessible Baltics ja Vainion liikenne.

Viron itsenäisyyspäiväjuhla 2018 toteutettiin perinteiseen tapaan yhdessä Turun yliopiston, Turun Yliopistosäätiön, Kunniakonsulaatin ja Turun Tuglas-seuran kanssa. Viro100 -juhlan kunniaksi vuonna 2018 myös Turun kaupunki oli mukana järjestelyissä.

 

11. YHTEISTYÖ VIRON SUURLÄHETYSTÖN KANSSA

Viro-keskus teki yhteistyötä Viron suurlähetystön kanssa Viro 100-tapahtumien suunnittelussa ja järjestelyissä. Keskus oli edustettuna lähetystön itsenäisyyspäivän juhlissa ja kesäjuhlissa sekä Helsingin musiikkitalolla järjestetyssä Viro 100 -juhlakonsertissa. Suurlähetystön konsuliosaston kanssa tehtiin tiedotustyötä Turussa asuville virolaisille. Juhlavuoden kirjaa Pisike puu jaettiin Turussakin vuonna 2018 syntyneille lapsille. Joulukuussa konsuli Liina Viies piti Turussa pop up -vastaanoton passien ja henkilökorttien hakemista varten.

Suurlähetystö osallistui Turun kansainvälisille kirjamessuille. Tässä yhteydessä suurlähettiläs Harri Tiidolle luovutettiin Varsinais-Suomen Viro-keskus ry:n viiri kirjamessujen vastaanotolla.

Eva Finch osallistui Viron Suurlähetystön EV100 -aiheisiin kokouksiin. Ülle Priks osallistui ESTO tapahtuman suunnitteluun ja virolaisten seurojen kokouksiin.

 

12. TIEDOTUS

Jäsenlehti ViroNyt tuli kaikille jäsenille 4 kertaa vuoden aikana. Viro-keskus osallistui lehden sisällön tuottamiseen ja tiedotti siinä ajankohtaisista tapahtumistaan.

Jäsenkirjeitä on lähetetty sähköpostitse. Omat kotisivut www.viro-keskus.fi ovat olleet merkittävä tiedotuskanava.

Kaupunkilehti Turkulaisen Kumppani-yhteistyö on antanut mahdollisuuden julkaista uutisia yhdistyksen toiminnasta.

Turun Sanomat on tärkeä tiedotuskanava. Minne mennä -palstalla menovinkit ovat erittäin luettuja, ja tiedotusyhteistyö toimii hyvin.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän tiedotustoimisto sekä Lilja-lehti osallistuivat Dom-tiedotukseen.

Turun kaupungin viestinnän kanssa tehtiin tiivistä yhteistyötä. Turku-kalenteriin saatiin vuodeksi 2018 oma Viro 100 -teema.

Media: Juhlavuoden suurtapahtuma Dom keräsi vuoden aikana runsaasti huomiota niin Viron kuin Suomen mediassa. Linkit artikkeleihin:

https://www.ev100.ee/et/urmas-sisaski-oratoorium-dom-turu-toomkirikus-soomes

 

Facebook on kehittynyt jopa tärkeimmäksi tavaksi jakaa tietoa. Sen etuna on kahdensuuntainen viestintä, joka mahdollistaa nopean palautteen saamisen yleisöltä. Viro-keskuksella on FB-ystäviä 1783. Eestlaste Klubia seuraa 971 henkilöä, kunniakonsulaatin sivuja 532, Sata syytä vierailla Virossa -kampanjaa 402, Dom-oratoriota 248, FEM-projektia 216, REGI-projektia 196, Viguriväntiä 57. Viro: matkailijan vinkit -ryhmässä on 192 jäsentä, Ülilahe laps -ryhmässä 76 ja Torstaiaamun keskusteluryhmässä 17 jäsentä.

 

13. JAOSTOT

Vuonna 2018 vastuuhenkilöt tiedottivat jaostojen uutiset yhdistyksen hallitukselle.  Vuoden alussa jaettiin vastuualueet: Tallinna: Armas Lahoniitty, Tartto: Reino Lemmetyinen, Kuressaari: Aila Grönholm, kulttuuri: Pekka Lehtinen, Petri Uggeldahl, koulutus: Mari Jurtom, tiedotus: Aila Grönholm, Kirsi Äyräs, elinkeino: Asko Puikkonen, Eestlaste Klubi (virolaisten klubi): Ülle Priks.

14. ORATORIO DOM -SÄVELTEOS

Turun tuomiokirkon historia heräsi henkiin upeana musiikkielämyksenä, kun virolaisen säveltäjän Urmas Sisaskin teos sai kantaesityksensä 24.11. Urmas Sisask asui Turussa useita vuosia, nyttemmin hän on jälleen palannut Viroon. Marraskuussa viimeisissä oratorion harjoituksissa sekä kantaesityksessä säveltäjä oli  itse mukana. Dom-oratorio oli Turun lahja 100-vuotisjuhlavuottaan viettävälle Virolle ja syksyn ehdoton turkulainen kulttuuritapaus. Teos kuljettaa kuulijat rakentajien haaveista keskiajan läpi katolisen ajan loistoon ja uuden ajattelun murrosvaiheisiin. Käsikirjoittaja, kirjailija Harri Raitis on käyttänyt teoksessa kolmea kieltä, nimittäin suomea, viroa ja latinaa: Turun historian kansainvälinen perintö välittyy kirkon dramaattisessa tarinassa.

 

Teoksen johti Anu Åberg. Ainutkertaisessa spektaakkelissa koko kirkko soi säveltäjä Sisaskin teoksen instrumenttina. Mukana oli muun muassa suurkuoro, kaksi urkuria (käytössä ovat tuomiokirkon molemmat urut), jousiorkesteri ja käsikello-orkesteri. Erikoisuutena teoksessa soitti myös Suomen ainoa keskiaikaiseen musiikkiin erikoistunut nokkahuiluyhtye Bravade.  Mukana laulamassa oli koko Turun tuomiokirkon kuoroperhe sekä Laulun Ystävät, Juha Järvisen johdolla harjoitteleva Turun suurin mieskuoro.

 

Teos on omistettu Turun tuomiokirkolle. Oratorion päätöskappale, Turku-laulu, on puolestaan sävelletty Turun kaupungin kunniaksi.

 

Esityksen tuotannosta vastasi Varsinais-Suomen Viro-keskus ry. Kantaesityksen suojelijana toimi Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

 

Dom-oratoriota tukivat taloudellisesti Turun kaupunki, Turun tuomiokirkkoseurakunta, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Reformaation merkkivuosi, Luther-kirkon kuoron säätiö, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhteinen musiikkitoimikunta, Eesti 100 programm, Integratsiooni Sihtasutus ja Edition 49.

 

15. SVYL -YHTEISTYÖ

Varsinais-Suomen Viro-keskus ry on jäsenmäärältään toiseksi suurin SVYL:iin kuuluva yhdistys. Vuonna 2018 Viro-keskuksen Imbi Kolkkanen toimi SVYL:n hallituksen jäsenenä ja Kirsi Äyräs toimi SVYL:n  toiminnantarkastajana.

 

SVYL:n vuosikokous pidettiin lauantaina 21.4.2018 merikeskus Vellamossa Kotkassa. Liiton hallitus jatkaa entisen suuruisena: kolmen hengen puheenjohtajisto, kuusi varsinaista jäsentä ja näillä henkilökohtainen varajäsen. Puheenjohtajavaihdoksen lisäksi hallitukseen tuli pieniä

muutoksia, kun Jyväskylän Paula Sajavaara jäi pois ja hänen tilalleen valittiin Hannu Virtanen Olutsilta – Õllesild -yhdistyksestä. Imbi Kolkkasen varajäsenen Osmo Tammiston tilalle valittiin Jussi Hintikka Keski-Suomen Viro-seurasta. SVYL:n toiminnanjohtaja oli vuonna 2018 Kirsi Bongwirnso, puheenjohtajana Grete Ahtola.

16. PROJEKTIT

EU-projektit:

FEM-hanke (Female Estonian Migrant / Central Baltic) tuki Suomeen muuttaneita virolaisia naisia, jotka ovat kantaväestöön nähden haavoittuvassa asemassa. Hankkeen kesto oli 1.4.2016ㄧ31.3.2018, ja sen muut osapuolet olivat Suomen Viro-yhdistysten liitto ry sekä Euroopa Eesti Seltside Koda (Tallinna). Hankkeessa keskeistä olivat henkilökohtainen neuvonta sekä vertaistuki. Ongelmatilanteita pyrittiin ennakoimaan ulottamalla neuvonta niihin naisiin, jotka vasta suunnittelevat Suomeen muuttamista. Naisille tarkoitettu vertaisryhmä kokoontui yhdessä tekemisen merkeissä. Neuvontapiste on tarjonnut matalan kynnyksen yksilöllistä apua.

REGI-hankkeen tuloksia hyödynnettiin Viro-keskuksen työn suunnittelussa vuonna 2018. REGI-hankkeen (Strengthening social inclusion of Estonian migrant families in Finland and Estonia / Central Baltic) päätavoite oli tukea virolaisia perheitä, jotka työhön liittyvistä syistä ovat hajallaan Suomen ja Viron välillä tai jotka ovat muuttaneet kokonaan Suomeen. Projektissa ehkäistiin sosiaalisten ongelmien syntymistä sekä Suomessa että Virossa tukemalla yhteisöllisyyttä ja kehittämällä kohderyhmän hyvinvointia ja sosiaalisia verkostoja. Hankkeen toiminta päättyi 2017, mutta tulosten analysointi ja hyödyntäminen on jatkunut vuonna 2018.

Maaliskuussa sai aloitusluvan Viro-keskuksen Paikal-alahanke:Töissä tarvitaan taitojaㄧ tukea virolaisille maahanmuuttajille. Hanke tuki virolaisia maahanmuuttajia koulutuspaketilla, johon koottiin työelämän suomen kieltä ja työelämän tietotaitoa. Koulutus suunniteltiin vironkielisen, hiljattain Turun seudulle muuttaneen työntekijän ja työnetsijän tarpeisiin. Koulutuksen suunnitteluvaiheessa koottiin työelämän asiantuntijarinki pohtimaan kurssin sisältöä. Hankkeen oleellinen osa kurssin lisäksi on henkilökohtainen neuvonta, jonka tavoitteena on auttaa työllistymään paremmin omaa koulutusta ja entistä kotimaassa kerättyä työkokemusta vastaaviin tehtäviin.

Eurooppalaista kansalaismielipidettä etsimässä: Turku-Pärnu kansalaistapaamisten sarjassa vuonna 2018 toteutettiin tapaamiset Pärnussa ja Turussa.

Muut projektit:

STEA, kohdennettu pienavustus:Turun seudulla asuvien virolaisten maahanmuuttajien sosiaalisen hyvinvoinnin ja työelämävalmiuksien tukeminen neuvonnalla, henkilökohtaisella ohjauksella ja vertaistukiryhmätoiminnalla.

Lastentoiminta / haridusprojekt (Eesti instituut)

Dom (useita tukijoita, Viro 100 -hankerahoitusta myöntänyt Integratsiooni sihtasutus)

 

17. YHDISTYKSEN TALOUS

Vuonna 2018 yhdistyksen rahoitus on tullut jäsenmaksuista, Turun kaupungin tuesta sekä kahdesta pienhankkeesta. Haasteellista on ollut se, että EU-hankkeiden rahoitus tulee jälkikäteen (Paikal-hanke). REGI-hankkeen aloittamista varten yhdistys oli ottanut 24.000 euron lainan pääpartnerilta Turun ammattikorkeakoululta. Tämä laina maksettiin takaisin kesällä 2018.

Hanketoiminta ja sen rahoitus on kasvattanut merkittävästi yhdistyksen taloudellisia resursseja ja samalla toiminnan kuluja vuosina 2015-2018, mutta hankkeiden nyt päättyessä täytyy löytää edullisia keinoja järjestää toimintaa, ja samalla on aktiivisesti etsittävä uusia rahoituslähteitä.

 

18. LOPUKSI:

Varsinais-Suomen Viro-keskuksella on takanaan vilkas toimintavuosi, jonka aikana se on tuonut Turussa näkyvästi esiin Viro 100 -juhlaa. Monipuolinen tapahtumatarjonta sekä kunniakonsulaatin toimiston palvelut ovat hyödyttäneet sekä suomalaista että virolaista jäsenkuntaa ja kaikkia Virosta kiinnostuneita. Perustoiminnan vakauden on taannut Turun kaupungin tuki. Viro-keskuksesta on sen aktiivisen projektitoiminnan ansiosta tullut paikallisen virolaisyhteisön asiantuntija ja sen edunvalvoja. Vahva verkostoituminen viranomaisten ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa on Viro-keskuksen menestystekijä. Viro-keskus on merkittävä kulttuurin tuottaja, ja se on omalta osaltaan nostamassa Brinkkalan pihan profiilia.

Yhdistyksen haasteena on säilyttää saavutettu toiminnan taso. Se edellyttää jatkuvaa hankeaktiivisuutta, uusien tapahtumien ja tilaisuuksien ennakkoluulotonta suunnittelua ja toteuttamista sekä jäsenistössä piilevän potentiaalin löytämistä.

Viron 100. juhlavuosi antoi tilaisuuksiin paljon juhlavuutta sekä paljon inspiraatiota suurten ja pienten tapahtumien järjestämiseen. Vuonna 2019 jatketaan samoin juhlavissa merkeissä, kun Viron kieli vuorostaan juhlii sadan vuoden mittaista taivaltaan valtion virallisena kielenä.

 

Suuret kiitokset kaikille vuoden aikana toimintaan osallistuneille!

Käsittelyvaiheet:

Varsinais-Suomen Viro-keskus ry:n hallitus 19.3. 2019

Kevätkokous 26.3.2019

 

 

LIITE: tapahtumat 2018

 

Varsinais-Suomen Viro-keskus ry

Liite toimintakertomukseen 2018

 

Tapahtumalistaus vuodelta 2018:

 

Tammikuu

-Virolaisten tie Australiaan –näyttely Siirtolaisuusinstituutissa 10.1. -31.1.2018. Avajaisissa mukana Liia Urman / Euroopa Eesti Seltside Koda sekä etäyhteys Australiaan.

 

10.1. Virolaiset exlibrikset –luento Siirtolaisuusinstituutissa, Exlibris Aboensis ja Viro-keskus.

 

12.1. Paikal-hankeneuvottelu Ely-keskuksessa, Mika Villa,  Pia Poikonen, Kirsi Äyräs ja Reino Lemmetyinen

 

16.1. Luento, Markku Lehtonen: Viron kunnallisvaalit.

 

22.1. Yliopistosäätiön vastaanotto, Kirsi Äyräs osallistui

 

23.1. Eestlaste klubi kokoontui Siirtolaisuusinstituuttiin näyttelyyn tutustumaan.

 

26.1. Virolaisia vieraita Tartosta Kirjakahvilaan? Suunnittelukokous Kari J. Kettula, Kirsi Äyräs, Saana Rusi

 

29.1. Mynämäen kulttuuri- ja kirjastopalveluvastaava Viktoria Kulmala vieraili toimistolla noutamassa Viro-materiaaleja.

 

Kielikurssit  Viro-keskuksessa aloittivat viikolla 4: viroa suomalaisille, suomea virolaisille. Kokoontuvat koko kevätkauden. Yhteistyössä TSL Turku.

 

Vironkielen keskustelupiirit aloittivat. Torstain aamukahviryhmä kokoontuu viikottain (toimistolla), keskiviikon iltaryhmä joka toinen viikko (Koulu).

 

Helmikuu

-Viro-keskuksen lastenkerhotoiminta  ”Ülilahe laps” , kevätkausi alkaa 3.2. Ohjelmassa kevään aikana mm. koruaskartelua, keramiikkaa, musiikkirinki, itsenäisyyspäivän juhlintaa.

 

5.2. Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen tutustumassa Viro-keskuksen toimintaan ja Viro100-juhlavuoden suunnitelmiin.

9.2. Kirjailija Raimo Siltanen esittelemässä kirjaansa Tarinoita Virosta.

 

6.2.  Cyrillus Kreek: Requiem, Märt Krell ja CCA-kuoro. Upea kuoroteos Turun tuomiokirkossa Viro 100 –teemalla. Mainostettu yhteistyössä kuoron kanssa.

 

12.2. Hannes Astok Turussa, luento Pietari-seuran ja työväenopiston ystävyyskaupunki-sarjassa. Lounas Mika Akkasen kunniakonsuli Keijo Virtasen ja yhdistyksen edustajien kanssa (Armas Lahoniitty, Reino Lemmetyinen, Kirsi Äyräs)

 

12.2. MONIKU-verkoston tapaaminen Vanhalla raatihuoneella.

 

13.2. Marje Öunapuu ja Päivi Hautala tarjosivat ystävänpäivänaaton kahvituksen Konsuli-galleriasssa.

 

14.2. Viro tutuksi –luentosarja Viro-keskuksessa alkaa. Mari Jurtom ja Liis Viks. Yhteistyössä TSL Turku.

 

15.2. Käynti Auran hautausmaalla. Muistokukat Eino Palmun haudalle veivät Armas Lahoniitty, Reino Lemmetyinen ja Kirsi Äyräs.

 

16.2. Tuglas-seuran valtakunnallinen Viron kirjallisuuden viikko, ohjelmaa Turussa pe 16.2. Maimu Berg kaupunginkirjastossa. Mainostettu yhteistyössä.

17.2. Viron itsenäisyyspäivän juhla Turun yliopistolla. Puhujat Viron pääministeri Jüri Ratas ja presidentti Tarja Halonen. Kutsuvierastilaisuus, noin 250 osallistujaa. Järjestävät: Turun yliopisto, Yliopistosäätiö, Turun Tuglas-seura, Varsinais-Suomen Viro-keskus ry ja Turun kaupunki, kaupunginvaltuuston pj Elina Rantanen edustamassa kaupunkia.

 

21.2. Päätoimittaja Janne Koivisto Turkulainen-lehdestä tekemässä haastattelua virolaisten juhlasuunnitelmista: Ülle Priks, Mari Jurtom, Aljona Virolainen

 

24.2. Juhlapäivä Turussa: liputus, kirjastosillan valaistus Viron väreissä alkaen klo 18, kaupunginteatterin ulkoseinän screenillä Viro-videot.

Viro-keskuksessa lippuaskartelu ja kahvitus, meno yhdessä Kirjastosillalle. Yhteislaulu kirjastosillalla juhlavalaistuksessa.

 

27.2. Suurlähetystön juhlat Helsingissä. Armas Lahoniitty, Reino Lemmetyinen, Ülle Priks, Kirsi Äyräs

 

1.3. Eestlaste klubi: pikkulasten leikit Skanssin leikkipaikalla (väikelaste ring)

 

3.3. Toiminnantarkastajien koulutus Helsingissä, Kirsi Äyräs osallistui SVYL:n kutsusta

Ke 7.3. klo 17.30 alkaen kokkikerho Yhdessä-yhdistyksessä Merje Ottmaan johdolla. Paikka: Varissuon kirjaston alakerta, Yhdessä-yhdistyksen keittiö. Menu: Naistenpäivän herkuttelua -teemalla!

To 8.3. Elokuvapäivä ja Turun pääkirjaston Studiossa Lennart Meren dokumenttielokuvien päivä. Nonstop -näytös alkaa kello 11 ja jatkuu klo 17 saakka. Ohjelma:

http://www.turku.fi/tapahtuma/03082018

La 10.3. Viro100 Leffalauantai Pääkirjaston Studiossa. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Ohjelma: 

 • (klo 10.15)  Heikki Ernits, Janno Põldma: Leiutajateküla Lotte (Keksijäkylän Lotta), 2006 (Viro, 82 min) S

 • (klo 12.00)  Antti J. Jokinen: Puhdistus (Puhastus), 2012 (Suomi, 120 min) K16

 • (klo 14.15)  Klaus Härö: Miekkailija (Vehkleja), 2015 (Suomi, 94 min) K7

http://www.turku.fi/tapahtuma/03082018

Ke 14.3. klo 17.30 alkaen kokataan Yhdessä-yhdistyksessä, ohjaajina Klaarika el Haitani ja Ülle Priks.

Ke 14.3. klo 18.45 Viron maakunnat -luento Viro-keskuksessa, Mari Jurtom.

16.3. Sondip ry:n kokousristeily, edustajina Maie Kobar ja Raili Kurrusk

 

Pe ja la 16. - 17.3. Viguriväntin juhlat! Viro100 -juhlat lapsille ja lapsenmielisille! Vierailevina tähtinä Turussa Viljannin nukketeatteri Nukuteater Altmar Loorisin johdolla, Ahhaa-tiedekeskus Tartosta ja Bonifatiuksen killan käsityömestarit Viljannista.

Perjantaina koulujen ja lastentarhojen kutsuvierasnäytökset sekä kaikille avoin iltajuhla klo 16.30 - 20.00 Vimmassa.

Lauantaina: Bonifatiuksen killan käsityöläiset keskiaikapuvuissaan Thalia-torilla Hansakeskuksessa klo 10.30-12 sekä Ahhaa yleisön edessä Thalia-torilla Hansakeskuksessa (klo 12-16). Lastenjuhlat nukketeatterin ja työpajojen parissa Siirtolaisuusinstituutissa. Lastenjuhlan lisäksi Instituutissa klo 14-17 pieni virolaisen käsityön tori (Bonifatiuksen killan tuotteita) ja lasten omat myyntipöydät.

 

22.3. Marje Öunapuu keramiikkamessuilla

23.3. Pääsiäistapahtuma Eesti Mekk

23.3. Koululaisten kielityötuvat kirjastolla, Marika Mägi ohjaamassa viro-teemaa

  

La 24.3. Viro-päivän esitelmiä pääkirjaston studiossa:

klo 12 Aino Kallas -tunti 

klo 13 Tarinoita Virosta -uutuuskirja, Raimo Siltanen

klo 14 Viikon virolainen -twiitit, löytöjä museokeskuksen kokoelmista, Petteri Järvi

klo 15 Viron ja Suomen arkkitehtuurin yhteydet, Mikko Laaksonen

Lisää ohjelmasta: 

http://www.turku.fi/tapahtuma/la-03242018

 

24.3. Pääsiäisaskartelu toimistolla, ohjaa Päivi Hautala

27.3. klo 18 Varsinais-Suomen Viro-keskus ry:n sääntömääräinen kevätkokous Manillan köysisalissa. 

Kokouksen jälkeen esitelmä ja keskustelua: Viro Turun kansainvälisillä kirjamessuilla kautta aikojen. Tänä vuonna Viro on kirjamessujen teemamaa, mutta mitä on tapahtunut tähän mennessä? Kari J. Kettula ja Harri Raitis johdattelevat muistojen arkun avaamista, kerro sinäkin parhaat Viro-elämyksesi messuilta! 

28.3. Luento: Pärnumaa, Raplamaa, Järvamaa.

 

Huhtikuu

3.4. EAS:n osa-aikaiset  assistentin tehtävät alkoivat / Aljona Virolainen

3.4. Kielitesti-ilta ja Paikal-kurssin aloitus / Mari Jurtom

 5.4. Lasten laulurinki, ohjaa Marje Õunapuu

7.4. Lasten keramiikkarinki, ohjaa Marje Õunapuu

 

8.4. klo 12.30 Meretule-kuoro Turussa: kuorokonsertti-brunssi Kupittaan paviljongissa. 30 laulajan naiskuoro avasi tapahtuman konsertilla klo 12.30. Ruokailu seisovasta pöydästä, mukana virolaisia erikoisuuksia....seisova pöytä katettuna klo 13-15

 

9.4. Vierailu Turkulainen –lehden toimituksessa klo 18-, isäntänä päätoimittaja Janne Koivisto

 

10.4. Uusien kansalaisten juhla VPK:n talolla: esiintymässä Nopsajalad-kansantanssiryhmä.

 

11.4. Lost in Turku -kaupunkisuunnistuksesssa mukana Viro100 -rasti. Kansainväliset opiskelijat liikkeellä: 75 kävijää.

11.4. klo 18.45 Viron maakunnat -luento, Läänemaa, Hiidenmaa, Saarenmaa.

 

12.4. Viro100- seminaari: aamupäivän teema Viron matkailu, iltapäivän teemat yrittäjyys, talous ja EU.

 

14.4. Paikal-hankkeen kirjoituskurssi alkaa

17.4. Kirjamessupalaveri Viro-keskuksessa / Helsinki ja Turku

 

19.4. klo 10.45 Tuomiokirkon kierros, oppaana Eva Finch

19.4. Infotorin neuvontapisteessä Vero-neuvontaa virolaisille. Ülle Priks, Stella Honkonen

21.4. Keramiikkarinki aikuisille,Ohjaa Marje Õunapuu

21.4. SVYL:n vuosikokous Kotkassa, osallistui Imbi Kolkkanen

23.4. Lasten lukupiiri Runosmäen kirjastossa, Tene Ruubel vierailee esiintymässä

26.4. Vero-teema infotorilla jatkuu

 

27.4. klo 17 Tallinnan kuorojen konsertti Turun tuomiokirkossa. 200 laulajaa kiertueella: Turku, Tukholma, Riika.

 

28.4. Yöjuoksutapahtumassa Viron värit mukana: Viro-keskus kokosi mukaan 30 juoksijan/kävelijän joukkueen.

21.4. Keramiikkarinki aikuisille,Ohjaa Marje Õunapuu

 

Toukokuu

5.5. Sondip, kulttuuria kaikkialta Kulttuurifiesta Pääkirjaston sisäpihalla. Viro-teema jälleen mukana ohjelmassa (Nopsajalad, Tene Ruubelin nukketeatteri, infopöytä: Galina Nester ja Kirsi Äyräs, myös virolaiset herkut maisteltavana)

 

5.5. Paikal-hankkeen kirjoituskurssin 2. Päivä

 

7.-9.5. vieraanamme Turussa ”Väärikate ülikool” eli iäkkäiden akatemia Järvamaalta,

yht 70 henkilöä. Heille järjestetään mm. pienimuotoinen illanvietto ja opaspalvelut  viroksi. Vastaanotto vierailevan Senioriitat-kuoron (Koski TL) kera Brinkkalan sisäpihalla.

 

9.5. Varsinais-Suomen Viro-keskus Ry:n delegaatio vieraili Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänäsen luona luovuttamassa yhdistyksen viirin nro 24.

 

14.5. Baltic Sea Region -seminaari, osallistuivat Imbi Kolkkanen ja Kirsi Äyräs

 

15.5. TSL häppeninki, Tene Ruubelin nukketeatteri ja Nopsajalad esiintymässä

 

17.5. Varsinais-Suomen Viro-keskus Ry:n viirin nro 25 sai vastaanottaa Turun kaupungin kansainvälisten asioiden päällikkö Mika Akkanen.

 

19.5. Jokirannan kävelykierros, opastus viroksi. Oppaana Eva Finch.

 

20.5. Retromarkkinat VPK:n talolla, osallistuivat Galina Nester ja Päivi Hautala

21.5. Runosmäessä kansainvälinen ilta: Tene Ruubelin nukketeatteri

 

22.5. Aamukorva-tapahtuma Kaarinan kaupungintalolla, Klaarika El Haitani ja Kirsi Äyräs esiintymässä

24.5. Runosmäen kaupunginosaviikkojen tapahtuma / virolaisten klubi mukana, oma nimikkopuu puetaan virolaisen kansallispuvun raitahameeseen.

 

24.5. Kuvattiin kunniakonsuli Keijo Virtasen tervehdysvideo kunniakonsulien EV100-sivulle.

 

25.5. Komöödiateatri etendus „Henrik Normanni uskumatud seiklused New Yorgis“, Kupittaan paviljonki

26.5. Etnofest Varissuolla, Viro-keskus mukana menossa. Tene Ruubelin nukketeatteri, ruokamyyntiä

 

Kesäkuu - heinäkuu

4.6.-8.6. Vironkielinen lastenleiri, ohjaajina Aljona Virolainen ja Marje Öunapuu, apuohjaajina Viro-keskuksen nuoret kesätyöläiset.

 

7.6. Helsingin suurlähetystön kesäjuhla, osallistuivat Keijo Virtanen, Armas Lahoniitty ja Kirsi Äyräs

 

9.6. Kirppistapahtuma Brinkkalan pihalla, Viro-keskuksen pöytä mukana

 

7.-10.6. Turkuun Gymnaestrada-voimistelutapahtumassa runsaasti virolaisia osallistujia ja esiintyjiä.

7.-10. 6. Turkulainen Kulkuset-kuoro teki vierailun Tarttoon ja Viljantiin. Kuoro juhlistaa Viron-esiintymisillään 100. toimintavuottaan.

11.6.-15.6. Vironkielinen lastenleiri II

 

15.6. Tene Ruubel esiintymässä Kaarinan Puntarissa, yht 73 katsojaa

19.-20.6. EU-tiedotushanke / Pärnun matka

 

28.6.-1.7. Keskiaikamarkkinoiden aikaan Viro-keskus jälleen mukana menossa. Mukana myös kesäharjoittelijat (6 nuorta 15-17v) Kesätyöprojektin tukijat: Turun seudun Osuuspankki, Turun kaupunki (kesätyösetelit), Profiam sosiaalipalvelut.

Viljantilaiset vieraat: Bonifatiuksen kilta (ohjelmassa tanssityöpajat to ja pe vihreässä salissa, pe pukunäytös ja Teinin keskiaikaiset jamit)

 

3.7. Tapaaminen Varsin Hyvä ry:n kanssa, teemana luontoreitit ja kylätoiminta.

Heinäkuussa toimistopäivystys ja passien jako ti-to / Eva Finch

Elokuu

 

Kielikurssit alkavat! Viroa tarjoavat Turun seudulla useat opistot, tarkasta ohjelmatarjonta opistojen sivuilta. Turun työväenopistossa viroa opettavat Irina Kollo ja Katri Iltanen, Auralassa ja KSL:n kurssilla Mare Kallas.

Viro-keskuksessa kokoontuvat jälleen TSL:n kurssit. TSL:n vironkielenopettajina tänä syksynä Mari Jurtom, Liis Viks ja Karmen Tomson. Suomea virolaisille TSL:n kurssilla opettaa Marika Mägi, Paikal-hankkeen kurssilla Mari Jurtom.

 

STEA:n pienhanke alkaa.

 

15.8. “Reiskan synttärikahvit”, kutsuvieraana Antti Kirkkola.

 

16.8. Turun taiteiden yö: Tene Ruubelin nukketeatteri sekä Ülle Priksin keskiaikapukujen ”tuuletus” / Dom-oratorion mainontaa. Yhteistyössä Kuninkaantien muusikot.

19.8. klo 14 "Eesti helid"  -juhlakonsertti Viron uudelleenitsenäistymisen vuosipäivän aattona Turun Sibelius-museossa: Heli Palomaa, klarinetti, Mirva Helske, piano. Samalla sisäänpääsy museoon ja sen juhlanäyttelyyn (Sibbe 50) Kuulijoita: 48

 

18.-19.8. Turku Touring -pyöräily juhlistaa Viro100-teemaa.

 

22.8.  CB-hankehaun ideointikokous, vieraina Outi Kivinen ja Heli Virjonen (AMK)

27.8.-28.8. CB hakijaseminaari Tallinnassa, osallistui Kirsi Äyräs

 

30.8. Matkanjärjestäjien aamutilaisuus Kaarinan Puntarissa. Ryhmien kokoajat kuulemassa Viron matkailun uutuuksista. Järjestävät Varsinais-Suomen Viro-keskus ja Abelita oy.

 

Turun EU-foorumi 30.8. -1.9.

 

Kansantanssiryhmä Nopsajalad Norjassa, yhteistyökumppani tanssiryhmä Trondheimi Trollid.

Yhteinen tanssivideo: https://menu.err.ee/861367/trondheimi-trollid-oslo-viikingid-turu-nopsajalad-eesti-tants

Syyskuu

 

3.9. Kirjamessujen ennakkoinfo Turun pääkirjastolla. Mukana myös Viro-keskuksen keskusteluryhmän SOME-tiimiläiset.

 

5.9. klo 18 Sigyn-salissa: Appi, Ooper! Tarton Vanemuisen oopperasolistit pitivät unohtumattoman oppitunnin tästä hienosta taiteenlajista. Kutsuvieraina konservatorion opiskelijat.

 

6.9. Turun Konservatorion laulunopiskelijoiden ja Vanemuisen oopperasolistien tapaaminen, teemana ooppera-ammattilaisen arki. 12 opiskelijaa mukana.

 

10.9. Turku-Pärnu -projektin suunnittelukokous Europe Direct-infopisteessä. Osallistuivat Eva Finch ja Kirsi Äyräs.

 

11.9. Turun WTC:n Viro-info

 

11.9. klo 21.45 Jalkapalloa: Nations league –sarjan ottelu Suomi-Viro Turun Veritas-areenalla. Mainostetaan yhteistyössä Jalkapalloliiton ja Turun kaupungin kanssa. Suomi voitti 1-0

 

14.9. Yhdessä yhdistyksen 20 v juhlapaneeli Vanhalla Raatihuoneella, panelisteina mukana Reino Lemmetyinen ja Kirsi Äyräs. Lisäksi iltajuhla.

15.9. Tattarileivän työpaja (vironkielinen), ohjaajana Liisa Kaasik

15.9. Taivaannaula ry:n seminaariSuomen ja Viron pyhät paikat, puhujavieras Ahto Kaasik, tulkkaamassa Mari Jurtom ja Kirsi Äyräs

 

15.9. Maailman siivouspäivä Viro 100-teemalla.

 

14.9.-16.9. vieraanamme Pärnusta inkerinsuomalaisten kulttuuriseura

 

16.9. Turun päivä: Viro-ohjelmaa kaupungintalolla klo 12-15

ja Mahdollisuuksien tori Vanhalla Suurtorilla klo 13-17. Pärnulaiset esiintyvät kaupungintalolla klo 12. Juhlapuhuja: Pärnun kaupunginvaltuuston vpj Hillar Talvik

-Lauluryhmät yht 3 ryhmää kaupungintalolla

-Pärnun tanssiryhmä Kullero esiintyy kävelykadulla klo 13.30

 

16.9. Mahdollisuuksien tori klo 13-17, klo 14.10 Nopsajalad

 

17.-18.9. Pärnun vastavierailu Turkuun yhteisessä EU-hankkeessamme: teemana EU-vaalit ja kansalaiskeskustelu EU:n tulevaisuudesta. Esitellään myös Viro-keskus ja järjestetään vieraille tuomiokirkko-opastus (Eva Finch), toimistolla vastaanottamassa vieraita Keijo Virtanen, Mari Jurtom

 

19.9. Varsin Hyvän seminaari, tulkkaamassa Mari Jurtom

 

22.9. Dom-harjoitukset, Anu Åberg johtaa. Urmas Sisask vierailee 21.9.-24.9.. Tervehdyskäynti arkkipiispa Tapio Luoman luona  la klo 13 (Urmas Sisask, Harri Raitis, Harri Lindblom, Keijo Virtanen, Eva Finch, Ülle Priks, Juha Laine)

 

23.9. Urmas Sisaskin (entisen)  kuoron tapaaminen Pussilassa

 

24.9. Lilja-lehti (Tytti Issakainen) haastattelemassa Urmas Sisaskia.

 

26.9. Eurooppalaisten kielten päivä Turun kirjastolla

 

29.9. Viro100 –elokuvat Pääkirjaston Studiolla 

klo 10:10-11:38  Nuoret kotkat (1927)

klo 11:40-13:43  Syystanssi (2007) K16

klo 13:50-15:45  Marraskuu (2017)

Elokuvat vironkielisiä, tekstitys englanniksi.

 

Lokakuu

VIRO-teemavuosi: Kirjamessut ja niiden laaja oheisohjelma. (Turun messukeskus  5.-7.10.2018).

-Suurlähetystön vastaanotolla Brinkkalan talolla luovutettiin Varsinais-Suomen Viro-keskus ry:n viiri nro 26 suurlähettiläs Harri Tiidolle.

 

1.10. Viron kielen opettajien kokous TSL:n toimistolla

8.10. Heikki Rausmaan luento työväenopistolla (järj. Pietari-seura)

9.10. Tanssien suunnittelua DOM-oratorioon, Kaarina Leppälahti, Juhani Koivuviita

11.10. lasten laulurinki

15.10. Keskiaikapuvustamolla vierailu, Ülle Priks, Kirsi Äyräs

18.10. Lasten laulurinki

18.10. Dom-harjoitukset/tanssien suunnittelu Turun tuomiokirkossa

17.10. Eestlaste klubi koosolek / virolaisten klubin kokous, 12 osallistujaa

22.10. Tapio Mäkeläisen luento työväenopistolla (järj. Pietari-seura)

24.10. Elokuvailta Viro-keskuksessa

25.10. Lasten keramiikkatyöpaja

25.10. Oppisopimusjuhla VPK:n talolla, Ülle Priks ja Kirsi Äyräs

27.10. Paikal-hanke, kirjoituskurssi / Mari Jurtom

 

Viro-näyttelyt Turun kaupunginkirjastossa lokakuussa

 

31.10. Dom-pukujen sovitus alkaa.

 

Marraskuu

3.11. Requiem tuomiokirkossa – DOM-oratorion markkinointia tapahtumaan

5.11. Viro-keskuksen Paikal-osahankkeen esittely Varsin Hyvä ry:n kokouksessa

6.11. Aloitetaan vironkielisten eläkeläisten keskustelupiiri TIISTAISIN klo 11

6.11. Sondip ry:n yhdistystreffit

8.11. Itsenäisyyspäiväjuhlan 2019 suunnittelukokous, Viro-keskus, Turun Tuglas-seura, Turun yliopistosäätiö

8.11. Lasten laulurinki

10.11. Armas Lahoniityn jäähyväistilaisuus Pyhän Ristin suuressa kappelissa. Kunniakonsulin, Viro-keskuksen ja virolaisten klubin kukat laskivat Keijo Virtanen, Harri Raitis, Kirsi Äyräs ja Ülle Priks. Muut mukana olleet yhdistyksen jäsenet nousivat seisomaan kukkien laskun ajaksi.

10.11. Martinpäivän tapahtuma virolaisille perheille

14.11. Kimmo Lilja (TS kulttuuri) tekemässä juttua Dom-oratoriosta. Mukana Anu Åberg, Markku Hietaharju, Harri Lindblom

16.11. Võlukeeled-viulutrio esiintyy Saga Kaskenpuistossa

17.-18.11. Võlukeeled kilpailemassa JSFest-viulukilpailussa, päätöskonsertti Martin kirkossa su klo 18. Nuoret viulistit palkittiin jokainen omassa sarjassaan.

17.11. Paikal-hanke, kirjoituskurssi / Mari Jurtom

21.11. Elokuvailta Viro-keskuksessa

 

Dom harjoitukset: 17.11..21.11., 22.11 (vierailee arkkipiispa Tapio Luoma), 23.11. Harjoituksiin osallistuu säveltäjä Urmas Sisask.

SUURTAPAHTUMA: Urmas Sisaskin Dom-oratorion kantaesitys. 24.11.

 

24.11. 2018 klo 19 Urmas Sisaskin DOM-oratorion kantaesitys Turun tuomiokirkossa. Viro-keskuksen ja Turun tuomiokirkkoseurakunnan suurtuotannossa mukana useita kuoroja, yhteensä noin 150 laulajaa. Mukana kaksi urkuria ja molemmat tuomiokirkon urut, käsikello-orkesteri, jousiorkesteri, nokkahuiluyhtye, keskiaikatanssijat. Tapahtuman suojelija: Turun kaupunginjohtaja Minna Arve. Loppuunmyyty, noin 850 katsojaa.

Vanhan ajan joulumarkkinat marras-joulukuun viikonloput alkaen 24.11.

24.11.-25.11. SEMU-tyrnituotteet Viro-keskuksessa

 

27.11. klo 18 Manilla: Yhdistyksen syyskokous. Puhujavieraana SVYL:n puheenjohtaja Grete Ahtola. Luovutettiin kunniakonsuli Keijo Virtaselle SVYL:n ansiomerkki. Luovutettiin yhdistyksen sihteerille Reino Lemmetyiselle yhdistyksen viiri nro 28: yllätyksenä hänelle,  muun hallituksen päätöksellä.

Joulukuu

 

1.-2.12. Vanhan ajan joulumarkkinat: käsityömarkkinapäivä, Bonfatiuksen kilta ja Saarenmaan terveystuotteet: Wanhakuusi

 

2.12. Monikulttuurinen itsenäisyyspäiväjuhla Konserttitalolla. Juhlapuhujana Eva Finch, mukana esiintymässä Nopsajalad.

 

4.12. Konsulin vastaanotto passinhakijoille Turussa / pääkonsuli Liina Viies

 

4.12. klo 18 Joulutapahtuma Manillassa, lauluilta viro-suomi ja konsuli jakaa 2018 syntyneille lapsille kirjalahjat ”Pisike Puu”

8.12. Virolaisten klubin pikkujouluristeily ja STEA-kokous Amorella / Grace, 26 ilmoittautunutta

 

8.-9.12. Vanhan ajan joulumarkkinat, Hiiuvill Hiidenmaalta

 

10.12. Luovutettiin yhdistyksen viiri nro 27 Antti Kirkkolalle.

 

11.-12.12. Palamusen museon kutsumatka: teemana koulumuseon kehittäminen. Osallistuivat Kirsi Äyräs ja Veera Pirilä.

 

15.-16.12. Vanhan ajan joulumarkkinat: Bonfatiuksen kilta ja Saarenmaan terveystuotteet: Wanhakuusi, Konsuligalleriassa keramiikkaa ja koruja

15.12. Virolaisten joulujuhlat lapsille ja aikuisille Manillassa

15.12. Lumikuningatar – tanssiteatteri ÅST. Teatterin esittely 11.30 ja esitys 13.00, koreografia: Urmas Poolamets (27 lippua varattu)

18.12. klo 18 Hallituksen joulukokous Manillassa, jouluruokailu, catering Eesti Mekk.

Vanhan hallituksen viimeisen kokouksen jälkeen uusi hallitus piti järjestäytymiskokouksensa. Reiska luovutti “sihteerin kynän” seuraajalleen Duha Elsayedille.

 

Tapahtumia

kesäkuu 2019
M T K T P L S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30